Jak se změnil on-line svět od prvního připojení Čechů k Internetu
blog

Jak se změnil on-line svět od prvního připojení Čechů k Internetu

Češi se historicky připojili k internetu už v roce 1992. Na internetu nakupujeme, vyhledáváme informace, komunikujeme s kamarády, čteme zprávy, sledujeme videa a posloucháme hudbu. Jaký byl ale původní online svět a co se za tu dobu změnilo?

Domácnosti si mohly nechat o Internetu jen zdát

Připojení k Internetu nebylo tehdy jednoduché a připravovalo se déle než rok. Internetová doména s národní koncovkou „cs“ byla ustanovena v roce 1991. Teprve o 2 roky později se začala používat koncovka, čili doména prvního řádu, kterou známe dnes: „cz“. V současnosti ji už má více jak 1 000 000 internetových domén. V první polovině 90. let patřilo připojení k Internetu víceméně jen akademickému sektoru. Následně začaly Internet zavádět také firmy. Domácnosti si však ještě musely počkat. Oblíbenou internetovou službou 90. let byla především elektronická pošta. Webové stránky sice existovaly, ale prakticky o nich nikdo nevěděl.

Všechno vygooglit nešlo

Vyhledávání na internetu se od toho dnešního značně lišilo. Mladá generace dnes nejvíc používá Google. Starší dává častěji přednost české verzi v podobě Seznamu. Ať již používáte jakýkoli vyhledávač, dostanete většinou relevantní výsledky poměrně rychle. Dříve tomu tak ovšem nebylo. Na různé druhy vyhledávání bylo nutné použít samostatné vyhledávací služby, tedy vyhledávače/servery, s vlastní logikou fungování. Například služba Gopher měla vlastní vyhledávací službu, která se jmenovala Veronica a prohledávala pouze a výhradně jen jeho nabídky.

Z chatovacích místností na Facebook

Jiným příkladem služby, která též postupem času ztratila svou původní identitu ve smyslu vlastních protokolů a serverů, je služba Internet Relay Chat. Ta v počátcích internetového věku sloužila k vedení diskusí v reálném čase a předcházela dnešním messengerům. Během prvních 10 let fungování českého internetu se staly velmi populárními různé chatovací místnosti se specifickou tématikou. V posledních letech se však uživatelé těchto služeb přesunuli hlavně na sociální sítě, z nichž nejdominantnější pozici jednoznačně zaujímá Facebook.

Internet jako úložiště dat

Dnes jsme zkrátka s Internetem a počítači obecně někde úplně jinde. Data si pohodlně uložíte do cloudu a rozdělanou práci dokončíte kdekoli, kde je dobré připojení k Internetu. Nic už nemusíte ukládat na diskety, vypalovat na cédéčka nebo přenášet na fleškách. Přístup k internetu má prakticky každá domácnost a mobilní telefony si již bez internetového připojení neumíme ani představit.

Zpět na hlavní stránku