Datacentrum Casablanca – jak to vlastně funguje?
datacentrum

Datacentrum Casablanca – jak to vlastně funguje?

Jak funguje takové datové centrum?

Zamysleli jste se někdy nad tím? Zajímá vás to, ale neměli jste se kde zeptat? Od toho jsme tady my!
Datové centrum si můžete představit jako velkou budovu plnou serverů, malých, středních, velkých i obřích, a také plnou různé techniky a jiných zařízení, která jsou pro laika velmi zvláštní až neidentifikovatelná. Například Datacentrum Casablanca zabírá plochu přes 1600 m2, tedy téměř jednoho a půl fotbalového hřiště. V těchto prostorách zajišťuje společnost plynulý nepřetržitý provoz všech serverů, na kterých jsou nahraná a zálohovaná data, běží databáze, aplikace a projekty nejrůznějších firem, subjektů a osob. Samozřejmostí je nepřetržitý technický dohled a zákaznický servis.
A co dalšího v datovém centru naleznete?

Výpadek energie nepředstavuje riziko

K provozu veškeré techniky potřebuje takto velké Datacentrum dostatek elektrické energie. Tu si za normálních okolností bere z veřejné elektrorozvodné sítě. Aby však zajistilo dostatek energie všem serverům a podpůrným zařízením i v případě, kdy veřejnou rozvodnou síť postihne výpadek, má vlastní systém záložního elektrického napájení. Ten zásobuje počítače elektrickou energií při krátkých i delších výpadcích napájení z veřejné sítě. Nikdy se tak nestane, že by servery přestaly kvůli nedostatku energie běžet. Ke svým datům tak máte přístup i v momentě, kdy se část města, ve které datové centrum sídlí, nebo snad i město celé, ponoří do tmy.

Aby se servery nepřehřály

Počítače a servery, které neustále běží a provádějí každou sekundu tisíce složitých a náročných operací, se rychle zahřívají. Proto musí být v každém datovém centru instalována klimatizace, která tyto výpočetní jednotky účinně ochlazuje, a tím zabraňuje jejich přehřátí. Zároveň také z ovzduší filtruje prach a nečistoty, které by se mohly do serverů dostat. Interní chladicí systém zároveň neustále celou serverovnu monitoruje a kontroluje, zda se v některé části teplota nezvýšila. Moderní datacentra, jaké má Casablanca, využívají pro chlazení metodu freecoolingu (teplé a studené uličky), která je navíc šetrná k životnímu prostředí.

Data v naprostém bezpečí

Na úložiště v datových centrech si uživatelé jednotlivci i celé firmy ukládají veškerá svá data, dokumenty i citlivé údaje, které se dají velice dobře zneužít, pokud by se dostaly do rukou nepovolaných osob. Proto kladou datová centra maximální důraz na zabezpečení objektu. Celé Datacentrum hlídá fyzická non-stop ostraha, je napojeno na propracovaný kamerový systém a má instalován elektronický systém uzamykání dveří pomocí identifikačních čipových karet, všechny rackové stojany a boxy mají navíc jednotlivé zamykání, a konečně všichni příchozí návštěvníci se musí ohlásit a zapsat na recepci objektu. Bez patřičného, v tomto případě několikastupňového oprávnění, se do našeho Datacentra zkrátka nedostanete.

Ani oheň nemá šanci

U každého zařízení napájeného z elektrické rozvodné sítě existuje možnost zkratu. Datová centra předcházejí nebezpečným požárům jednak účinným chlazením celého prostoru a zejména komplexním systémem protipožární ochrany. Na hořící elektronická zařízení nesmí přijít při hašení voda, což je všeobecně známo, avšak ani hasící pěna či prášek, které by zařízení nenávratně poškodili. A proto máme instalována stabilní hasicí zařízení, která případný požár uhasí vysokotlakou demineralizovanou (a tudíž nevodivou) vodní mlhou, tzv. systém Fogtec. Pro jistotu také uchováváme /zálohujeme/ data klientů na několika různých lokalitách, aby případný požár jedné lokace neohrozil jejich dostupnost.

Kromě umístění či pronájmu serverů se vám datová centra postarají také o jejich chod a provoz. V případě potřeby například specialisté Datacentra Casablanca restartují server, zálohují data, pomohou s migrací dat nebo vám poradí ohledně internetových protokolů. Využijte služeb datového centra i vy a uchovávejte svá data v naprostém bezpečí!

Zpět na hlavní stránku