Jednotlivé typy hostingu/housingu a pro koho jsou vhodné
3 hosting types

Jednotlivé typy hostingu/housingu a pro koho jsou vhodné

Provozujete e-shop, jednoduché webové stránky nebo náročný e-commerce projekt? Běžný uživatel mezi jednotlivými hostingy nijak nerozlišuje. Pokud se však pohybujete v on-line prostředí, měli byste se v základních pojmech alespoň trochu orientovat.

Co to tedy hosting vlastně je?

Představte si vesnici s jednotlivými parcelami, na kterých stojí domy. V případě hostingu je tou vesnicí server, parcela místem, kde je uložen váš web, a samotný dům představuje váš web. Hosting je totiž pronajaté místo na serveru, kam si ukládáte soubory tvořící ve výsledku váš web. Stejně tak jako zahradní chatka potřebuje méně místa, než přepychová vila, vystačí jednoduché webové stránce méně místa, než kolik zabere velký e-shop. A právě tato velikost rozhoduje o tom, po jakém typu hostingu byste se měli poohlížet.

Typy hostingu

Hostingy můžeme na úplně základní úrovni rozdělit na dva druhy – webhosting a server hosting. U webhostingu si pronajmete místo a služby na serveru, který poskytuje služby i dalším zákazníkům; u server hostingu si už pronajímáte celý server jen pro své potřeby.

Webhosting

  • Freehosting představuje dobrou volbu pro začátečníky v on-line světě. Začínáte kódovat vlastní stránky nebo potřebujete testovací stránku? Freehosting vám jako jediný zdarma poskytne prostor pro jakoukoliv jednoduchou prezentaci. Ovšem neočekávejte od něj žádné nadstandardní výkony – bezplatný hosting vám poskytne pouze omezený prostor, nízkou spolehlivost a přidá vám na stránku reklamy.
  • Webhosting je rozšířenější formou hostingu. Od svého poskytovatele s ním v základu dostanete větší prostor pro svůj web a k tomu další funkce jako možnost zřídit si doménu 3. řádu, nahrát na server až tisíce souborů nebo zálohy dat. Webhosting se hodí pro klasické firemní webové prezentace, blogy a malé internetové obchody. O jeden server se v tomto případě dělíte s dalšími zákazníky poskytovatele.

Server hosting a housing

  • Dedikovaný server se hodí pro provoz větších projektů, e-shopů s tisíci položek a dalších e-commerce záměrů. S pronájmem dedikovaného serveru si pronajímáte celý fyzický server v Datacentru. Poskytovatel se i nadále stará o fyzickou stránku serveru jako je navýšení diskového prostoru nebo paměti, a vy si spravujete softwarovou část. Výhodou pronájmu dedikovaného serveru je vysoký výkon a stabilita serveru, nevýhodou pak fakt, že vy sami nebo někdo ve vaší firmě musí rozumět konfiguraci serverů, aby správně nainstaloval a nastavil operační systém a další funkce.
  • Managed server se hodí pro náročné projekty stejně jako dedikované servery. Rozdíl však spočívá v tom, že u managed serverů si pronajímáte jak správu fyzické stránky serveru, tak i softwaru. Nemusíte se tak o server vůbec starat a poskytovatel zajistí bezproblémový chod celého zařízení včetně pravidelné údržby. Při pronájmu managed serveru se můžete plně soustředit na svůj projekt a updaty softwaru, zálohování dat, instalaci a aktualizaci antivirů a firewallů či správu databáze nechat plně v režii Datacentra.
  • Server housing je výhodný pro všechny, kteří vlastní fyzické servery, umí se postarat o jejich správu, ale nechtějí, rozumějme nevyplatí se jim zřizovat si vlastní serverovnu. Datacentrum právě takové servery umísťuje, poskytuje pro ně prostory. Zaplatíte pouze za pronájem místa a konektivity. Veškeré záležitosti okolo serveru si ovšem musíte zařídit sami. Týká se to třeba výměny disků nebo instalace softwaru. Do Datacentra ke svému serveru budete mít přístup nonstop, a tak můžete obstarat údržbu serveru například i v noci.
  • Virtuální servery postupně nahrazují klasické fyzické server hostingy. Na jednom fyzickém serveru může totiž běžet několik virtuálních serverů, které se tváří jako suverénní server a které jsou navíc škálovatelné. Škálovatelnost serveru představuje výhodu pro vás, protože si můžete hosting pružně omezovat či rozšiřovat podle svých aktuálních potřeb. I u virtuálních serverů si můžete vybrat, zda si pronajmete spravovaný (managed) server, nebo se o software na serveru postaráte sami, potažmo váš správce serveru.

Tento přehled poskytuje pouze úvodní náhled do světa hostingů.
Potřebujete-li poradit s konkrétním projektem nebo máte-li další otázky ohledně hostingu a housingu, kontaktujte nás.

Zpět na hlavní stránku