3 způsoby moderní komunikace. Používáte je?
3 typy komunikace

3 způsoby moderní komunikace. Používáte je?

Dobám telegrafů a korespondenčních lístků již před lety odzvonilo. Už nemusíte běžet do nejbližší telefonní budky, abyste se spojili se svou rodinou nebo přáteli. Stačí jen sáhnout do kapsy pro mobilní telefon. Ale jsou mobilní sítě skutečně nejpoužívanějšími komunikačními prostředky? Nepředstihl je už náhodou dávno Internet?

Ve skutečnosti opravdu předstihl. To, co mnozí předpovídali, potvrdila čísla zveřejněná mobilními operátory po silvestrovských oslavách. Počet hovorů i SMS meziročně poklesl o desítky procent, zato objem přenesených dat vzrostl o více než polovinu. Stejně tak důležitý je Internet i pro další oblíbené způsoby komunikace, a to včetně firemní. Jak ho tedy můžete dále využít?

1. VoIP aneb volání přes Internet

Volání přes síť Internet udělalo od dob svého vzniku v osmdesátých letech velký pokrok. Především díky rozšíření kvalitního a stabilního internetového připojení do firem i domácností. Pokud máte doma ještě pevnou telefonní linku nebo využíváte pro firemní hovory klasickou telefonní síť a platíte drahý tarif svému operátorovi, bude vás VoIP nejspíš zajímat. Službu VoIP podporují dokonce i některé mobilní telefony, a tak se můžete zbavit poplatků za telefonní tarify úplně a využívat jen Internet. A k zastižení budete přes VoIP i na vašem počítači, který můžete k volání přes Internet používat také.

2. Firemní online komunikace

Fungující komunikace napříč firmou je základem úspěchu každého podniku. Dříve se interní záležitosti řešily telefonicky nebo e-mailem, dnes se používají komunikační aplikace jako např. Slack nebo Viber. Odpadá tak neustálé přeposílání e-mailů sem tam a ztráta orientace v tom, o co v původní zprávě vlastně šlo. Přes komunikační aplikaci rychle a efektivně vyřešíte s kolegou či kolegy vše, co potřebujete. Můžete v ní vytvářet skupinové chaty pro hromadné zprávy i posílat přes ni dokumenty, tabulky, obrázky, fotky a další potřebné soubory. Stačí mít dobré kvalitní připojení k Internetu a vaše firma poběží jako na drátkách.

3. Bezpečná VPN

Jestliže vlastníte firmu s několika pobočkami, které potřebujete vzájemně propojit, nebo vaši zaměstnanci často pracují z domova a připojují se vzdáleně na firemní server, měla by vás VPN, tedy virtuální soukromá síť, rozhodně zajímat. VPN se totiž používá k bezpečnému připojení ke vzdálené síti přes Internet nebo pro bezpečné propojení více sítí. Vaši zaměstnanci tak mají přístup k firemním souborům, serverům či aplikacím, aniž by ohrozili bezpečnost samotné kancelářské sítě a firemních dat. VPN šifruje internetový provoz, a tak vám nikdo neodcizí například hesla či jiné citlivé údaje. V případě, že si to budete přát, můžete do vaší VPN poskytnout přístup také důvěryhodným obchodním partnerům. VPN využijete samozřejmě i pro bezpečný přistup ke své domácí síti.

Pohybujete se v moderních formách komunikace jako ryba ve vodě? Nebo nad VoIP, Slackem či VPN teprve přemýšlíte? Využijte našich zkušeností ve světě telekomunikací a během pár dnů začněte tyto praktické komunikační kanály aktivně používat.

Zpět na hlavní stránku