Na co si dát pozor při výběru připojení k Internetu
intertnet

Na co si dát pozor při výběru připojení k Internetu

Základem je pečlivě vybírat a chovat se jako při nákupu jakékoli jiné služby nebo produktu. Rozmyslete si, co od daného připojení očekáváte a co skutečně potřebujete. Pro běžné procházení internetu a prohlížení fotek vám bude stačit jakékoli připojení. Na sledování videa však už potřebujete rychlejší přenos dat. Na co si tedy dát při výběru pozor?

Nechte si nabídnout řešení přímo pro vás

Poskytovatelů internetového připojení najdete na trhu celou řadu. V zásadě existuje několik druhů připojení. Drátové, bezdrátové a mobilní. Férový poskytovatel by vám měl ochotně zodpovědět všechny dotazy a v ideálním případě nabídnout řešení internetu přímo na míru, které bude reálně odpovídat vašim potřebám. Při nákupu sledujte rychlost, kvalitu a nakonec cenu.

Není rychlost jako rychlost

Rychlost připojení se skládá ze dvou parametrů uploadu a downloadu. To znamená, jak rychle data nahrajete a jak rychle je stáhnete. Hledejte vhodnou kombinaci obou rychlostí. Pokud je u rychlosti připojení uveden pouze jeden údaj, jedná se průměrnou rychlost obou. Proto si dejte pozor, abyste si fotky z dovolené nestáhli za pár sekund, ale sami je nenahrávali hodinu. Záleží i na kvalitě připojení a vzdálenosti od ústředny. Čím dále od zdroje budete, tím pomalejší internet můžete mít. V reálu tudíž bývá rychlost přenosu dat trochu nižší, než poskytovatele uvádějí.

Rychlý a spolehlivý internet

Pevné drátové připojení představuje jedno z nejspolehlivějších řešení internetu. V zásadě si můžete zvolit ADSL nebo VDSL. Liší se především v tom, že VDSL disponuje ještě rychlejším přenosem dat. Průměrná rychlost u ADSL se pohybuje kolem 5 Mbit/s, u VDSL je to kolem 15 Mbit/s. ADSL používá v současné době nejvíce uživatelů, VDSL je dostupné zhruba pro 2 000 000 lidí, nicméně do budoucna má velký potenciál a rychlost připojení bude ještě vyšší.

WiFi a mobilní připojení

V České republice je hodně využíváno i bezdrátové připojení. Přes WiFi se připojíte prakticky kdekoli a často i zadarmo. Problémem mohou být někdy povětrnostní vlivy, které kvalitu připojení snadno zhorší. V dnešní době je však technologie bezdrátových spojů na velmi vysoké úrovni, která problémy s vnějšími vlivy dokáže poměrně dobře eliminovat. A tak není problémem poskytování kvalitního vysokorychlostního bezdrátového Internetu s garancí i pro náročné zákazníky.
Dalším způsobem získání internetu je také mobilní připojení. Nicméně operátoři mají největší pokrytí přes 2G síť, která je poměrně pomalá. 3G pak najdete většinou jen ve městech nebo dokonce pouze v některých městských částech. Tento druh připojení začne být zajímavý teprve ve chvíli, kdy se masově rozšíří nejrychlejší LTE.

Zpět na hlavní stránku