Nepleťte si server hosting a server housing
3 hosting types

Nepleťte si server hosting a server housing

Na první pohled vypadají tyto pojmy podobně, oba patří do světa informačních technologií, ale každý znamená něco jiného. V našem dnešním článku vám prozradíme, jaký je rozdíl mezi server hostingem a server housingem.

Server hosting

Termínem server hosting se anglicky označuje pronájem části serveru. Hledáte si nějakého hostitele. V praxi to znamená, že pátráte po vhodném poskytovateli, který na svých serverech poskytuje prostor zákazníkům k uložení jejich dat. Takové servery jsou zpravidla umístěny v Datacentru, které splňuje potřebné technologické podmínky – kvalitní připojení k Internetu, několikanásobné zálohování a perfektní ochranu. Také zde najdete profesionálně vyškolený personál, který na servery nonstop dohlíží.

Server housing

Pokud si objednáváte službu server housing, jde o umístění svých vlastních serverů do Datacentra. Prostor si zde můžete objednat pro jeden i více kusů serverů. Ukládají se do rackové skříně, což je označení pro ocelovou konstrukci se speciálními rozměry. Pakliže se váš projekt řadí mezi náročnější, poskytujeme klientům celé rackové stojany.  A protože jsme u nás v Casablance flexibilní, můžete si v případě menších projektů pronajmout například jenom ½ racku nebo i pouze ¼ takového racku.

Dedikovaný server

V souvislosti se server housingem se také možná setkáte s pojmem dedikovaný server. To znamená, že si u nás pronajmete celý server jen pro sebe a svůj projekt. My mu zajistíme vše potřebné – serverové napájení i připojení k Internetu. Skutečným vlastníkem fyzického serveru jsme my, tedy Datacentrum, nicméně majitelem obsahu, tedy dat, jste vy. Z tohoto vlastnictví pak vyplývá i to, kdo se o co stará. My zajišťujeme technickou stránku věci a na vás zůstávají všechny softwarové záležitosti – nastavení operačního systému, zálohování dat a podobně. Pakliže nepotřebujete/nevyužijete celý server, můžete si pronajmout pouze část jeho kapacity, ale v tom okamžiku se přestává jednat o dedikovaný server a protože server budete sdílet s dalšími zákazníky půjde o server hosting.

Hledáte tedy reálné umístění pro svůj server? Využijte naší nabídky server housingu!
Pokud potřebujete jen pronajmout část našeho serveru a vlastní servery nemáte, nabízíme vám server hosting! 

Zpět na hlavní stránku