Používejte skutečně bezpečné heslo
password

Používejte skutečně bezpečné heslo

Žijeme bezpochyby v informačním věku a Internet využíváme prakticky denně. Je však na každém uživateli, zda a jaké informace o sobě prozradí. Ať již využíváte internetové bankovnictví, posíláte e-mail, nakupujete přes e-shop nebo nahráváte novou fotku na Facebook, vždy byste měli používat unikátní a opravdu bezpečné heslo. Co to přesně znamená a jak na to? Čtěte dále.

Chraňte si své soukromí

Nemusíte být veledůležitá osoba, jejíž účty chce vyplenit zdatný hacker. Myslete i na to, že se vám do počítače může podívat jen zvědavá přítelkyně, kolega nebo kdokoli, kdo má zájem zjistit něco o vašem soukromí. Čím primitivnější a jednodušší heslo budete mít, tím více se vystavujete nebezpečí, že se k vašim osobním informacím dostane druhá osoba. Kromě toho, že si někdo může udělat nákup na váš účet, riskujete například i rozesílání vulgárních zpráv vašim známým nebo zneužití vašich soukromých fotografií.

Slabé heslo útočník snadno uhádne

Nejhorší jsou snadno předvídatelná hesla. Jedná se o osobní jména a jejich zkomoleniny nebo data narození. Stejně tak nepoužívejte názvy ulic, ve kterých bydlíte či pracujete, název firmy, u níž jste zaměstnáni anebo jakékoli jiné heslo, které se dá logicky odvodit a spojit s vaší osobou.

Zvažte program na generování hesel

Kvalitní heslo by mělo obsahovat minimálně 8 znaků a měla by se v něm střídat malá i velká písmena, číslice případně speciální znaky. Vymysleli jste si super neprůstřelné heslo, které nedává žádný smysl a dalo by se označit za silné? I takové bezpečnostní heslo byste měli jednou za pár měsíců obměnit. Hesla si nikam nepište. V případě, že jich máte už opravdu hodně, zvažte používání správce hesel, který bude hesla generovat a pamatovat si je za vás.

Pozor na připojení k Internetu

Buďte obezřetní také v případě internetového připojení. Pokud používáte WiFi, vyvarujte se například placení přes internetové bankovnictví, pokud jste zrovna přihlášeni na veřejnou bezdrátovou síť. V případě dalších připojení jako je ADSL nebo VDSL si ohlídejte, zda počítač nepoužívá i další uživatel.

Chovejte se na Internetu bezpečně a chraňte si své soukromí!

Zpět na hlavní stránku