Jak je v Datacentru zajištěna bezpečnost dat
jak datacentrum zajistuje bezpecnost dat

Jak je v Datacentru zajištěna bezpečnost dat

Přemýšlíte o firemním cloudu? Ale pořád si nejste jistí, jak moc bezpečné je svěřit citlivá firemní data třetí straně? Tak právě vám je náš článek určen.

A jak se takové Datacentrum o svěřená data po této stránce stará? Pojďme si celou záležitost společně probrat:

Máte vaše data v současnosti opravdu v bezpečí?

Možná si myslíte, že máte svá firemní data uložena naprosto bezpečně. Přece velice dobře platíte vašeho firemního IT technika, aby dveře vaší serverovny pokaždé zamykal. A areál vaší firmy je možná střežen i alarmem. Než se však v případě poplachu na místo dostane  najatá bezpečnostní služba, může být zloděj i s vaším serverem už dávno fuč. A hackeři, pro které je prolomení běžných softwarových zabezpečení hračkou, to už je kapitola sama pro sebe. Chcete-li si být však stoprocentně jistí, že vaše data nespatří a nepoužije nikdo nepovolaný, měli byste přemýšlet o profesionální ochraně.

Do našeho Datacentra neproklouzne ani myš

My v Datacentru víme velice dobře, že vašim datům hrozí bezpečnostní rizika na několika úrovních. Proto je celý prostor střežen nonstop fyzickou ostrahou, neustále pod dohledem kamer a bez přístupové karty se dovnitř centra nikdo nedostane. Díky těmto opatřením víme vždy o všem, co se v okolí Datacentra a uvnitř šustne. Jsme si dobře vědomi toho, že naše Datacentrum uchovává údaje vysoké hodnoty, a proto přistupujeme k jejich fyzické ochraně velmi svědomitě.

Efektivní chladící a protipožární zabezpečení

Uvnitř Datacentra využíváme velké množství moderní techniky, která ovšem při svém provozu vydává spoustu tepla. Kdyby servery nebyly účinně chlazeny, přehřívaly by se a hrozilo by jejich poškození. Abychom těmto situacím předcházeli (ostatně garantujeme dostupnost dat na úrovni 99,99 SLA a výpadky systému si proto nemůžeme dovolit), efektivně chladíme celou serverovnu systémem uzavřených studených a teplých uliček. Studený vzduch je distribuován do jednotlivých sekcí, kde ochladí samotné servery a vzápětí odchází ohřátý ven mimo tuto sekci. Pro ještě účinnější chlazení využíváme celoročně moderní a energeticky nenáročnou metodu freecoolingu.

Naše Datacentrum je vybaveno samozřejmě aktivním systémem elektronické požární signalizace a stabilním hasicím zařízením Fogtec, které případné požáry hasí pomocí vysokotlaké vodní mlhy, která je demineralizovaná, a tedy nevodivá. Toto zařízení spotřebuje až 10x méně vody než konvenční hasicí systémy, a výrazně tak snižuje nebezpečí poškození techniky. Datové sály jsou vybaveny systémem včasné detekce minimální hladiny kouře a doplněny optokouřovými čidly v podlaze.

Za všech okolností vaše data zálohujeme

Kromě výše uvedeného preventivního zabezpečení však pro všechny případy vaše data vždy duplikujeme a ukládáme na dvě geograficky oddělená úložiště. Až vám tedy zničehonic odejde disk v serveru, můžete zůstat naprosto v klidu – vaše data máme zálohována.
Speciálně u cloudových služeb našeho Datacentra jde dokonce o zálohu dvojitou: kromě běžného sekundárního datového úložiště (s pomalejší možností obnovy dat) máme technologicky plnohodnotné řešení pracující jako 100% identická replika primárního datového pole. Provoz zákaznických služeb na cloudu Big Blue One je tedy rozložen do tří nezávislých lokalit.

Hackeři si na našem firewallu vylámou klávesnici

Datacentra by se snadno stala kořistí hackerů, pokud by důsledně nemyslela na inteligentní zabezpečení. V Casablance využíváme pro cloudové služby systém prevence narušení Tipping Point, který zkoumá příchozí data a snaží se odhalit, kudy se do vašeho systému snažil někdo nelegálně dostat. Tento systém obsahuje obrovskou databázi potenciálních bezpečnostních rizik, kterou neustále aktualizuje, a tak vytrvale drží krok se samotnými hackery i škodlivým softwarem.

Podařilo se nám tímto článkem rozptýlit vaše obavy? Zaujalo vás naše Datacentrum? Svěřte nám svá data. V Casablance se o ně postaráme, jako by byla naše vlastní. Prohlédněte si nabídku našich služeb a využijte našich odborných znalostí a zkušeností.

Zpět na hlavní stránku