V čem VoIP předčí mobilní tarif i pevnou linku?
voip-2

V čem VoIP předčí mobilní tarif i pevnou linku?

Využijte technologie VoIP a po pevné lince a mobilních operátorech už ani nevzdechnete. Naopak se budete divit, proč přes internet nevoláte již dávno. Co je na VoIP tak výhodného?

Kvalita hovoru dosáhla standardu

Ačkoliv jste o možnosti volat přes VoIP možná ještě neslyšeli, nejedná se o žádnou novinku. První pokusy s voláním přes internet (Voice over IP) neboli internetovou telefonií proběhly již v 80. letech. Dokud však domácnosti a firmy nedisponovaly kvalitním internetovým připojením, hovory vypadávaly, přerušovaly se a nedalo se na tento typ komunikace spolehnout. V posledních letech však rychlost internetového připojení doznala výrazných změn a rychlým internetem se chlubí i zapadlé horské vísky. A tak je volání přes internet dnes stejně tak spolehlivé jako přes pevnou linku nebo mobilní telefon.

Platíte jen to, co skutečně provoláte

Pokud vlastníte pevnou linku nebo mobilní telefon, velice pravděpodobně využíváte některý z tarifů, který vám nabídl operátor. Zpravidla se jedná o tarif, který je výhodný především pro něj. Když služby v tarifu zahrnuté nevyčerpáte, slevy se nedočkáte. Naopak při překročení limitů tarifu platíte vyšší ceny. S VoIP platíte jen ty služby, které skutečně využijete, v takové míře, v jaké je využijete. Neexistuje žádný pevný tarif. Přitom je volání přes VoIP stejně jednoduché jako komunikace přes mobilní telefon nebo pevnou linku. Tento způsob telefonování si oblíbily především firmy, které na VoIP napojí všechny své přístroje a měsíčně tak ušetří za telefonní účty i desítky tisíc.

Jak to funguje

S VoIP získáte nové telefonní číslo (nebo si můžete přenést své dosavadní), které je normálně dostupné ze všech pevných i mobilních sítí. Pouze vyměníte přístroje své domácí či firemní linky za IP telefon. Ten vypadá úplně stejně jako klasický telefon, ale umí komunikovat pomocí IP protokolu. VoIP v současné době podporují také mobilní telefony, a vy si tak můžete dát stejné číslo na svou domácí i mobilní linku. Na pevné lince se stanete naprosto nezávislými a budete k zastižení všude. Výpis telefonních hovorů vám bude chodit v elektronické formě a v rámci služby VoIP můžete samozřejmě využít i oblíbené služby jako blokování hovorů nebo skrytí čísla.

 

Zpět na hlavní stránku