Výhody a nevýhody cloudu – znáte je?
vyhody-nevyhody-cloudu - znate je

Výhody a nevýhody cloudu – znáte je?

Datům přenášeným na USB flash discích a přeposílaným sem tam e-maily již zvoní hrana. Stále více lidí využívá totiž pro úschovu a přenos dat i pro práci s nimi cloudových služeb.
Uvažujete o nich také? Děláte správně. Cloudové služby dokáží svým uživatelům významně zjednodušit život, ovšem je potřeba při jejich zřizování myslet i na vyloučení možných rizik.

Jaké výhody vám cloud nabízí?

Cloudové služby jsou především uživatelsky přívětivé, a proto pro vás bude velice pohodlné je používat. Za jejich rostoucí popularitou stojí i další vlastnosti:

Nižší nároky na software počítače

Instalace, aktualizace, instalace, aktualizace .… pořád dokola. Pokud vás toto softwarové kolečko nebaví, cloudové služby se vám budou líbit. Do počítače nemusíte nic instalovat, veškeré služby se spouštějí mimo váš počítač. A tam už je na poskytovateli služby, aby všechno běželo tak, jak má. Za používaný software dokonce nic neplatíte. Poplatek za cloudové služby zahrnuje pouze samotné využívání služby a váš pronajatý prostor na cloudu.

Flexibilita při změně nároků

Cloudové služby nabízí různé výhody, které využijete nejen jako běžní počítačoví uživatelé, ale zejména firmy si je mohou doslova ušít na míru svým potřebám  a díky tomu ušetří za provoz vlastní infrastruktury. Stačí se v Datacentru domluvit, jaké IT služby budete pro chod své firmy potřebovat a zbytek již nechat na odbornících. Předností cloudových služeb je také jejich škálovatelnost. To znamená, že si jejich rozsah můžete kdykoliv upravit tak, aby vyhovovaly vašim aktuálním požadavkům.

Maximální dostupnost dat

S cloudem budete mít svá data po ruce všude tam, kde se dostanete k internetovému připojení. Nemusíte si je nikde ukládat nebo je přenášet, prostě se přihlásíte do cloudu a můžete s nimi ihned pracovat. Výhodnost tohoto řešení oceníte v momentě, kdy bude s uloženými daty pracovat více lidí. Už nebudete muset pátrat po tom, kdo má poslední nejaktuálnější verzi dokumentů, najdete ji jednoduše vždy na cloudu.

A na co si dát pozor?

Ovšem nic není jen černobílé, a tak i výhody cloudu občas doprovázejí nějaká negativa. Dobrou zprávou však je, že je můžete redukovat na minimum, jestliže o nich budete předem vědět. Co tedy mezi rizika využívání cloudových služeb patří?

IT struktura mimo váš vliv

Při výběru Datacentra poskytujícího cloudové služby si ověřte, jakou garanci kvality a dostupnosti služby (SLA) nabízí. Nejde jen o plané sliby. Tato garance musí být ukotvena ve smlouvě, ve které se Datacentrum zavazuje splnit stanovenou dostupnost služeb. V případě výpadku delšího, než ke kterému se zavázalo ve smlouvě, vám vyplatí penále. Například naše Datacentrum poskytuje dostupnost minimálně 99,95 % ročně.

Zabezpečení systému

S využíváním cloudových služeb vám také odpadá zodpovědnost za ochranu dat. Nemusíte myslet na to, zda jste si nainstalovali nejnovější verzi svého antivirového programu. O ochranu vašich dat se stará poskytovatel služby, a o to víc by vás tedy při poptávání cloudu mělo zajímat, jak uložená data chrání. Informujte se proto jak o fyzické, tak o softwarové ochraně úložišť. Kdo k nim má přístup? Je budova Datacentra dostatečně střežena? A zálohuje Datacentrum data svých klientů?

Svěřujete svá data do rukou cizím osobám, a proto neponechte nic náhodě. Solidní Datacentrum vám zodpoví i ty nejvšetečnější dotazy.

Zpět na hlavní stránku